LÄS FÖR MIG PAPPA!
tecknad läs för mig pappaläs för mig pappa  

Handledning till "Läs för mig pappa!"

Projektidé

 Att läsa för sina små är ett unikt tillfälle att få umgås i lugn och ro, få tid för samtal och närhet. Ofta är det mamma som läser och papporna lämnas utanför. Därför gäller det att uppmuntra pappor att ta för sig och få dem att förstå att de är viktiga för barns språkutveckling. Pappa har större påverkan på sina barn än både skola och förskola har. Om våra barn ska hitta lusten till läsning behöver de hjälp av sina föräldrar, både mamma och pappa. Killar sluta läsa när de är 10 år, när de ser att pappa inte läser och de vill bli som sin pappa och pappor läser inte.

 

Läs för mig pappa! är ett samarrangemang mellan Borlänge bibliotek, Järnbruksklubben Metall på SSAB, Pappers Kvarnsveden och Skådebanana i Dalarna med ekonomiskt stöd från Statens Kulturråd.

Projektgrupp har bestått av representanter från Suzanne Lazar Skådebanan, Yvonne Sundkvist Biblioteket, Bengt-Ove Lundell ABF, Christina Karlsten Pappers och Frej Andersén Järnbruksklubben SSAB.

 

Vad gjorde vi?

Rekryteringsfasen - Bokpratade och informerade om kursen under lunchtid vid ett antal tillfällen. Utskick till alla arbetsplatser med affisch, samtal och information på fackmöten. Lunchmatsalen Kvarnsvedens pappersbruk, Christina Karlsten, Anna-Lena Junis och Suzanne Lazar, projektledare medverkade.

Lunchmatsalen Blå lågan på SSAB, Frej Andersen och Suzanne Lazar, projektledare. Vi deltog även under SSABs bokvecka och sålde barnböcker.

Två Läs för mig pappa-Träffar genomförde vi (en fick ställas in). 8 februari (åtta deltagare), 3 maj (inställd) 17 december (fem deltagare)

Innehållet i Läs för mig pappa-träffarna

Vi samlades i ett konferensrum på Borlänge bibliotek, inledde med presentation av projektet och deltagarna.

David Eriksson, författare och långtradarchaufför berättade om sitt skrivande och lusten till språket, men också om innehållet i sina böcker för att locka papporna att läsa själva. Därefter gjorde vi en kort paus med kaffe och macka i fiket.

Yvonne Sundkvist, förskollärare på biblioteket bjöd in oss i bibliotekets sagogrotta efter fikat och berättade hur barn utvecklar ett språk, vilka böcker man ska välja i olika åldrar, vikten av rim och ramsor m.m. Sen blev det sagostund för alla pappor. Det är lika härligt att få lyssna på en saga som vuxen. Vi pratade bokminnen från vår egen barndom och tiden bara rann iväg.  Dagen avslutades med presentation av barnavdelningen och hur man hittar bland böckerna, samt lite info om biblioteket i stort. De som inte hade lånekort fick ett lånekort och alla pappor fick också med sig en kasse barnböcker hem.

Vill du ha mer information kontakta skadebanandalarna@telia.com eller 070-2477473

Projektledare: Suzanne Lazar